Fysiek theater

Onder fysiek theater versta ik alles wat een acteur op het toneel doet met zijn lichaam. Wat vertel je met je lichaam? Je zegt al heel veel zonder een woord gesproken te hebben. Dit ‘stille’ spel is heel krachtig en creëert spanning voor het publiek.

Natuurlijk maakt elke acteur van nature al gebruik van lichaamstaal, maar als je je bewust bent van wat je uitstraalt kun je je boodschap beter uitdragen. Als je begrijpt hoe lichaamstaal werkt, kun je er gebruik van maken op het toneel. Ik laat je zien hoe je met lichaamstaal kan werken en het kan gebruiken om je spel te versterken.

Ook kun je spelen met de ruimte die je op het toneel hebt. Er zijn verschillende technieken waarmee je een scène letterlijk meer diepte kan geven. Zo kun je je medespelers de ruimte geven om te schitteren! Het geeft het publiek meer focus op wat op dat moment belangrijk is. Ook als je in de achtergrond of aan de zijkant staat kun je bijdragen aan de scène zonder het publiek helemaal af te leiden van wat er op de voorgrond gebeurt.

Voor improvisatietheater is mime erg belangrijk. Je hebt geen decor (behalve misschien wat basiselementen zoals bijvoorbeeld houten blokken) en geen props, dus die worden gemimed. Ook dit is fysiek theater. Decor dat al gedefinieerd is, blijft de hele scène aanwezig en is dus onderdeel van de setting. Vaak wordt er een basisdecor gedefinieerd, maar je kunt hier veel meer mee. (Gemimed) decor en props kunnen een scène juist een nieuwe impuls geven of zorgen voor een keerpunt als het niet meer lekker loopt. Hieraan besteed ik uitgebreid aandacht in mijn lessen.